Новини

imglink

Ухвалення законів про самоорганізацію населення

Ухвалення законів про самоорганізацію населення та загальні збори членів територіальної громади – необхідна передумова децентралізації в Україні – експерти.

Київ, 21 травня 2015 року – Ефективна реформа децентралізації можлива лише за умови ухвалення законів, що регламентують самоорганізацію населення. Таку точку зору висловили представники громадянського суспільства під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Зокрема, йдеться про один із фундаментальних аспектів упровадження реформи децентралізації як новий адміністративно-територіальний устрій, який має укрупнити громади. На думку учасників прес-брифінгу, об’єднати села та містечка, згідно із стратегічним планом, у нові громади без наявності такої важливої основи як органи самоорганізації населення, у яких повинна концентруватись влада громадян, цивілізовано не вийде. Процес укрупнення районів і формування нових територіальних одиниць на карті України має йти паралельно з розбудовою знизу фундаменту для реального самоврядування.

Задля цього експерти закликають парламент якнайшвидше розглянути та ухвалити два законопроекти – «Про органи самоорганізації населення» (№2466) та «Про загальні збори членів територіальних громад за місцем проживання» (№2467). «Закони, які вже набули чинності ,– «Про добровільне об’єднання громад» та «Про співробітництво громад» – передбачають застосування різноманітних форм місцевих демократій. Але з точки зору легітимності їхнє використання є проблемним. Тому ми наголошуємо на необхідності ухвалення згаданих законопроектів», – зазначив Олексій Орловський, директор програми «Демократична практика» МФ «Відродження».

Зі свого боку Тетяна Кірілова, голова правління ГО «Всеукраїнська організація сприяння самоорганізації населення», порівняла реформу децентралізації із возом, що намагається їхати на двох колесах, – ними є закони, що вже набули чинності («Про добровільне об’єднання громад» та «Про співробітництво громад»). «Колесами», яких не вистачає для справжньої децентралізації, як раз і є проекти законів про самоорганізацію населення та загальні збори членів територіальної громад.

На підтримку цих законопроектів було зібрано біля 200 підписів від громадських організацій з усієї України. «Під зверненням, яке ініціювала наша Асоціація, на сьогодні стоїть дві сотні підписів: депутатів місцевих рад, експертів, лідерів громадських організацій та органів самоорганізації населення з усієї України. Всі вони розуміють, як зараз важливо дозволити розвиватися самоорганізації, що допоможе зміцненню громад та дотриманню інтересів людей протягом реформи», – зазначила голова правління Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення.