Новини

imglink

Про головну реформу країни

Геннадій ЗУБКО: «Якщо хочемо побачити Україну незалежною європейською державою, ми повинні до осені здійснити децентралізацію»

Децентралізація — одна з ключових реформ, які потрібні Україні, переконує влада. Утім, інформація про неї така різноманітна, а подекуди й суперечлива, що навіть у експертів виникають різночитання та дискусії. Відтак на місцях, як вже писав «День», через нерозуміння змісту реформи виникає страх перед змінами,, який переростає в опір.

То що насправді готує центр регіонам, як від цього зміниться життя кожного українця та чим децентралізація допоможе нам виграти у війні за європейську Україну — в ексклюзивному інтерв’ю «Дню» головного куратора та відповідального за реалізацію цієї реформи — віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія ЗУБКА.

— Минулого тижня в Україні запрацювали регіональні офіси реформи. Розкажіть детальніше, чим вони будуть займатися, яких результатів уряд від них очікує та яку користь вони принесуть конкретному українцю?

— Ключовою реформою з тих, що проводяться в Україні, є децентралізація. А саме — передача повноважень влади на місця, формування спроможних територіальних громад, які матимуть свої фінанси і будуть здатними ними розпоряджатися. А головне — перейти на те, щоб усі рішення, які стосуються життєзабезпечення територіальних громад, ухвалювали на місцях.

Децентралізація — це інструмент, за допомогою якого ми передаємо ресурси та повноваження місцевим елітам. Далі треба буде дивитись, яким чином кожен регіон почне розвиватися. Так, вони матимуть різні стартові можливості. У когось буде можливість розвивати туризм, а в когось — видобувну, енергетичну галузі... По суті, провівши децентралізацію, ми відкриємо змагання регіонів з залучення інвестицій. І це є, власне, метою цієї реформи.

Дуже позитивне інтерв'ю Геннадія ЗУБКО, віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України читайте далі на сайті www.day.kiev.ua/!